αρχική σελίδα
αρχική σελίδα

εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

Προφίλ
Εγχειρίδια Διατμηματικών Διαδικασιών
Σχέδια Δράσης
Σπίτι της Γυναίκας
Βία και Covid-19
Εκδόσεις
Νομοθεσία
Στατιστικά
Έρευνες
Επιμόρφωση/Εκπαίδευση
Ετήσιες Εκθέσεις
Ευρώπη
Βίντεο
Κοινοβουλευτικά Θέματα
Νέα - Ανακοινώσεις
ΜΜΕ
Βίντεο από ΜΜΕ
Αρθρογράφηση από ΜΜΕ
Συνδέσεις

Αναζήτηση:


Εκστρατεία Βρετανών για μποϊκοτάζ: Στον τοίχο η Κύπρος


Ανησυχία εκφράζει η βρετανική κυβέρνηση διά του Υπουργείου Εξωτερικών για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Κύπρο, αναφορικά με τη 19χρονη Βρετανίδα φοιτήτρια, που τη Δευτέρα κρίθηκε ένοχη από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης μετά από ψευδή καταγγελία βιασμού. Το Foreign Office, διά του εκπροσώπου του, σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα «Mirror», δήλωσε ότι το Λονδίνο είναι «σοβαρά ανήσυχο για τις εγγυήσεις δίκαιης δίκης» στη «βαθιά λυπηρή υπόθεση» της νεαρής υπηκόου του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών θα εγείρει το ζήτημα στις αρμόδιες κυπριακές αρχές. Η ένσταση του Foreign Office εστιάζει στο κατά πόσο διεξήχθη με δίκαιο τρόπο η ακροαματική διαδικασία στην Κύπρο.

 

Εμπιστοσύνη
«Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως συντεταγμένο κράτος, έχει συνταγματικά κατοχυρωμένους θεσμούς και διάκριση των εξουσιών», ανέφερε με ανακοίνωσή του χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος. Πρόσθεσε, επίσης, ότι «στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει σε υποθέσεις που εκδικάζονται από τα αρμόδια δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά ούτε και σχολιάζει θέσεις ή ισχυρισμούς οι οποίοι προβάλλονται αναφορικά με υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον των δικαστηρίων», σημειώνοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και τα δικαστήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που θα πρέπει να αφήνονται απερίσπαστα να εφαρμόζουν τους νόμους του κράτους και να απονέμουν δικαιοσύνη». Καταλήγοντας, ο κ. Κούσιος τονίζει ότι «η εκτελεστική εξουσία, σύμφωνα με τις πρόνοιες του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα λάβει τις αποφάσεις της, μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας».

 

Γίναμε βούκινο
Εκτενής αναφορά γίνεται στον διεθνή Τύπο, αφού εκτός από τα βρετανικά μέσα, αναφορά στην καταδίκη της νεαρής Βρετανίδας γίνεται και στις αμερικανικές εφημερίδες «New York Times» και «Washington Post», καθώς και στο Al Jazeera και το Euronews. Ο βρετανικός Τύπος με επικριτικά πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ αναφέρεται στα γεγονότα από τις αρχές Ιουλίου μέχρι σήμερα, καθώς και στην αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης. Ξεχωρίζουν, ωστόσο, το πρωτοσέλιδο της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» και της «Daily Mail». Η πρώτη με πρωτοσέλιδο κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην επιμονή του δικαστή να αναφέρεται σε πρόθεση της 19χρονης να επιμείνει σε ψευδείς καταγγελίες για βιασμό της από ομάδα Ισραηλινών ανδρών ηλικίας 15 μέχρι 22 ετών, ενώ ήταν στις διακοπές της στην Αγία Νάπα τον Ιούλιο. Από την πλευρά της, η «Daily Mail» σε ρεπορτάζ της δίνει έμφαση στην ψυχολογική κατάσταση που βρίσκεται η νεαρή τους τελευταίους πέντε μήνες, τονίζοντας πως «η φήμη της έγινε κομμάτια, έχασε τη θέση της στο πανεπιστήμιο και είναι τόσο τραυματισμένη που στηρίζεται με φαρμακευτική αγωγή για το άγχος. Είναι παγιδευμένη στο νησί από τον Ιούλιο και μόνο η οικονομική και συναισθηματική στήριξη από τη μητέρα της την κρατά». Τέλος, σε δηλώσεις του στο BBC ο νομικός Μάικλ Πόλακ, μέλος της νομικής ομάδας υπεράσπισης διατύπωσε ενστάσεις για τη νομική διαδικασία.

 

Ζητούν μποϊκοτάζ της Κύπρου

Η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου δεν κατακρίνεται μόνο από τον διεθνή Τύπο, προεξάρχοντος του βρετανικού, αλλά και από πολίτες που διά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) και δη του twitter αντέδρασαν, επίσης, έντονα στα όσα καταλογίστηκαν στη νεαρή 19χρονη Βρετανίδα, ενώ εγείρουν και ζήτημα όσον αφορά στη διαχείριση υποθέσεων που αφορούν θύματα βιασμών στην Κύπρο. Με τα hashtag #BoycottCyprus και #IbelieveHer, χρήστες των ΜΚΔ καλούν τους Βρετανούς να μην επισκέπτονται την Κύπρο, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που προτρέπουν όσους θα επισκεφθούν το νησί να πάνε στα κατεχόμενα, ως «τιμωρία». Επίσης, οι χρήστες του twitter εκφράζουν τη συμπαράστασή τους προς τη νεαρή με το hashtag #IBelieveHer και καλούν τις βρετανικές αρχές να βοηθήσουν έτσι ώστε να επιστρέψει στη χώρα με ασφάλεια.

 

Το χρονικό
Ήταν 17 Ιουλίου 2019 όταν η Βρετανίδα μετέβη στην Aστυνομία για να καταγγείλει ότι υπέστη βιασμό από τους Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα επτά εξ αυτών να συλληφθούν. Εν συνεχεία, οι Ισραηλινοί αφέθηκαν ελεύθεροι και επέστρεψαν στη χώρα τους. Η 19χρονη Βρετανίδα έδωσε εκ νέου κατάθεση στις 27 Ιουλίου, στην οποία προέβη στην παραδοχή ότι δεν υπέστη βιασμό. Στον ισχυρισμό που προέβαλε η νεαρή ανέφερε ότι αισθάνθηκε ντροπή καθότι ενώ βρισκόταν στο δωμάτιο με τον ένα εκ των επτά Ισραηλινών και συνεβρίσκονταν ερωτικά, εισήλθαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου άλλα έξι άτομα, που ξεκίνησαν να βιντεοσκοπούν με τα κινητά τους τηλέφωνα την πράξη. Αποτέλεσμα της παραδοχής της ήταν η σύλληψή της την 28η Ιουλίου, οπόταν και της απαγγέλθηκε κατηγορία για δημόσια βλάβη. Η νεαρή ισχυρίστηκε αργότερα ότι η ομολογία της έγινε μετά από πιέσεις των ανακριτών, κάτι που δεν έκανε δεκτό το δικαστήριο.

 

Μαρκίδης: «Έπρεπε να κλείσει η υπόθεση»

Σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης, μετά τον σάλο που προκλήθηκε από την εξέλιξη της υπόθεσης στο Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, αναφέρει μεταξύ άλλων πως τυχόν παρέμβασή του στην ποινική υπόθεση πρόκλησης δημόσιας βλάβης με κατηγορούμενη νεαρή Βρετανίδα «δεν θα συνιστούσε τίποτε άλλο παρά εμπόδιο στη διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων και παρέμβαση στο δικαστικό έργο». Ο κ. Κληρίδης διευκρίνισε επίσης πως «αφ’ ης στιγμής η κατηγορούμενη στην υπόθεση είχε προβεί σε σοβαρές καταγγελίες κατά των ανακριτικών αρχών της Δημοκρατίας, αυτές οι καταγγελίες άπτονταν του θέματος της θεληματικότητας της κατάθεσής της και θα έπρεπε να μην αφεθούν να αιωρούνται με αναστολή ποινικής δίωξης αλλά θα έπρεπε να αποφασισθούν από το εκδικάζον Δικαστήριο, ενώπιον του οποίου είχαν εγερθεί. Και αυτό έγινε». Καταλήγοντας, ο κ. Κληρίδης αναφέρει ότι «οποιαδήποτε τυχόν παρέμβαση του γενικού εισαγγελέα είτε για λόγους δημόσιου συμφέροντος, είτε για άλλους λόγους, δεν θα συνιστούσε τίποτε άλλο παρά εμπόδιο στη διακρίβωση των πραγματικών γεγονότων και παρέμβαση στο δικαστικό έργο».

 

Η απάντηση του Κώστα Κληρίδη δεν αφορά μόνο τα επικριτικά δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου για τους χειρισμούς που έγιναν όσον αφορά την υπόθεση από το δικαστήριο, αλλά και τα όσα ανέφερε ο πρώην γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης χθες στο ραδιόφωνο του «ΠΟΛΙΤΗ». Ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι σε αυτό τον τόπο έχουμε χάσει το αίσθημα της αναλογίας. «Η υπόθεση αυτή», σημείωσε, «έπρεπε να λήξει με φυλάκιση ενός μήνα, χωρίς να πάρει τέτοιες διαστάσεις». Πρόσθεσε ότι «η χώρα μας δεν υπέστη κυριολεκτικά δημόσια βλάβη, αφού ο όρος είναι απλώς τεχνικός και αυτό το αδίκημα είναι ένα από τα ελαφρότερα ποινικά αδικήματα, που τιμωρείται με μάξιμουμ ένα έτος φυλάκιση».



Πολίτης Online

01/01/2020

πάνω | πίσω | εύκολη εκτύπωση | εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

© Copyright - Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια  |  www.familyviolence.gov.cy