αρχική σελίδα
αρχική σελίδα

εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

Προφίλ
Εγχειρίδια Διατμηματικών Διαδικασιών
Σχέδια Δράσης
Σπίτι της Γυναίκας
Βία και Covid-19
Εκδόσεις
Νομοθεσία
Στατιστικά
Έρευνες
Επιμόρφωση/Εκπαίδευση
Ετήσιες Εκθέσεις
Ευρώπη
Βίντεο
Κοινοβουλευτικά Θέματα
Νέα - Ανακοινώσεις
ΜΜΕ
Βίντεο από ΜΜΕ
Αρθρογράφηση από ΜΜΕ
Συνδέσεις

Αναζήτηση:


Τέλος Γενάρη οι εισηγήσεις


Η έκθεση 445 σελίδων των τεσσάρων ποινικών ανακριτών που διορίστηκαν προ μηνών αναφορικά με τους χειρισμούς της Αστυνομίας στις καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα, σε σχέση με την υπόθεση των κατά συρροήν δολοφονιών αλλοδαπών γυναικών και παιδιών που συγκλόνισαν το παγκύπριο, και όχι μόνο, τον περασμένο Απρίλιο αναμένεται να καταλήξει στον γενικό εισαγγελέα το αργότερο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

 

Σε δηλώσεις του χθες, μετά την επίδοση της ετήσιας έκθεσης της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας για το 2018 στον υπουργό Δικαιοσύνης, ο πρόεδρος της Αρχής, που διόρισε τους τέσσερις ανακριτές, Α. Πασχαλίδης είπε πως στον γενικό εισαγγελέα θα αποσταλούν το ίδιο το πολυσέλιδο πόρισμα, η εισήγηση της Αρχής και η δική του εισήγηση ως Προέδρου.

 

Πάντως, παρότι το πόρισμα φαίνεται να επιρρίπτει ευθύνες σε αριθμό αστυνομικών, ο κ. Πασχαλίδης είπε πως θα ήταν πρόωρο και ανεύθυνο να εκφέρει άποψη επ’ αυτού. «Και για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, οι εισηγήσεις των ανακριτών κυμαίνονται μεταξύ αθώωσης μέχρι ενοχής», είπε. Σε παρατήρηση ότι η Αρχή θα κριθεί από την κοινωνία για τη διαχείριση του όλου ζητήματος, ο κ. Πασχαλίδης εξέφρασε την ελπίδα «η κρίση να είναι δίκαιη, διότι σίγουρα η δική μας θέση ως επιτροπή θα είναι δίκαιη, τώρα αν αυτό είναι αρεστό ή δεν είναι αρεστό δεν είναι κριτήριο για μας».

 

Εξάλλου, μιλώντας την Παρασκευή στον «Π», ο κ. Πασχαλίδης είχε αναφερθεί στον τρόπο χειρισμού του πορίσματος.

 

Αφού το διεξέλθει, είχε σημειώσει πως θα το αντιπαραβάλει και θα το διασταυρώσει με το αποδεικτικό/μαρτυρικό υλικό το οποίο, όπως ανέφερε, ξεπερνά τις 3 χιλ. σελίδες έτσι ώστε να ελεγχθούν και από τον ίδιο τα ευρήματα, τα συμπεράσματα και οι εισηγήσεις των ανακριτών. Ο κ. Ανδρέας Πασχαλίδης είχε προ ημερών διαψεύσει και πληροφορίες περί συγκεκριμένου αριθμού αστυνομικών στους οποίους καταλογίζονται ευθύνες. «Μπορεί να είναι και 20 και 5 ή και κανένας, πρέπει πρώτα να διαβάσω το πόρισμα», είπε χαρακτηριστικά.

 

Καθυστέρηση, δυσκολίες και μικρό καλάθι

Μιλώντας  στον «Π», ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Ανδρέας Πασχαλίδης, θέλοντας να καταδείξει τόσο το εύρος της έρευνας όσο και τη δυσκολία του να συνοψίσει κανείς σε 445 σελίδες τις διαπιστώσεις, τις εισηγήσεις και τα συμπεράσματα, ανέφερε ότι «είχα παραχωρήσει το γραφείο μου στους ανακριτές για να μπορούν να απλώσουν το υλικό τους, τα χιλιάδες έγγραφα κ.λπ. και εγώ εργαζόμουν από άλλο γραφείο». Στο μεταξύ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με το πόρισμα της επιτρόπου Διοικήσεως για τον Στυλιανό, το προαναφερθέν δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα ούτε θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τυχόν διώξεις με την παράδοσή του στον γενικό εισαγγελέα για λήψη απόφασης. Είναι ο γενικός εισαγγελέας που θα αποφανθεί για αν προκύπτουν τόσο ποινικά όσο και πειθαρχικά αδικήματα για να δώσει τις ανάλογες οδηγίες. Επίσης, ξεκαθαρίζεται πως ούτε αυτή η έρευνα θα καταδείξει τυχόν πολιτικές ευθύνες καθώς δεν είναι στους όρους εντολής της, πέραν δε του γεγονότος ότι τα όσα αποκαλύφθηκαν τότε οδήγησαν στην παραίτηση του υπ. Δικαιοσύνης και στην παύση του αρχηγού Αστυνομίας. Υπενθυμίζεται πως η Αρχή διόρισε αρχικά τρεις ποινικούς ανακριτές για τη διεξαγωγή ποινικής και πειθαρχικής ανάκρισης, με σκοπό να καταδειχθεί ποιοι ενεπλάκησαν και ποιον ρόλο διαδραμάτισαν στην υπόθεση και αν επέδειξαν, και σε ποιον βαθμό, ολιγωρία κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Πρόκειται για το μέλος της Αρχής και δικηγόρο Άθω Κανναουρίδη, καθώς επίσης και για τους δικηγόρους Χριστίνα Σκουλιά και Λεωνίδα Χατζηπέτρου. Προ δύο μηνών το ανακριτικό έργο ενισχύθηκε με τον ορισμό ως ανακρίτριας και της δικηγόρου Ευανθίας Χαραλάμπους.

 

H τριμελής αρχικά ανακριτική ομάδα που ανέλαβε τον Μάιο ζήτησε και έλαβε παράταση για άλλους τρεις μήνες λόγω του τεράστιου ανακριτικού έργου. O κ. Πασχαλίδης σημείωσε επίσης πως στα αρχικά στάδια η έρευνα έμεινε στάσιμη για περίπου ενάμιση μήνα καθώς έτρεχε η ποινική διαδικασία που οδήγησε τελικά τον Νίκο Μεταξά ισόβια στη φυλακή. «Δεν θα μπορούσε η δική μας ανακριτική ομάδα να παρέμβει όταν ήταν σε εξέλιξη η ποινική. Θα μπορούσε να θεωρηθεί και παρέμβαση στο έργο της Αστυνομίας. Και τι θα γινόταν αν για παράδειγμα ελεγχόμενος από εμάς αστυνομικός ήταν και υπεύθυνος των ερευνών που έτρεχαν τότε;»

 

Κάτια Σάββα

 



Πολίτης Online

24/12/2019

πάνω | πίσω | εύκολη εκτύπωση | εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

© Copyright - Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια  |  www.familyviolence.gov.cy