αρχική σελίδα
αρχική σελίδα

εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

Προφίλ
Εγχειρίδια Διατμηματικών Διαδικασιών
Σχέδια Δράσης
Σπίτι της Γυναίκας
Βία και Covid-19
Εκδόσεις
Νομοθεσία
Στατιστικά
Έρευνες
Επιμόρφωση/Εκπαίδευση
Ετήσιες Εκθέσεις
Ευρώπη
Βίντεο
Κοινοβουλευτικά Θέματα
Νέα - Ανακοινώσεις
ΜΜΕ
Συνδέσεις

Αναζήτηση:


Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών 25 Νοεμβρίου


Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια τονίζει ότι η βία ενάντια στις γυναίκες αποτελεί ποινικό αδίκημα και καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, καθώς βασίζεται στις έμφυλες ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών.  

 

Η έκταση και η σοβαρότητα του προβλήματος της βίας ενάντια στις γυναίκες επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της πρώτης παγκύπριας έρευνας για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Κύπρο, που έγινε για τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2012), με επιχορήγηση του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως. Σύμφωνα με τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας, σχεδόν 60% των γυναικών θυμάτων βίας δεν αναφέρει το περιστατικό σε κανέναν. Ένα τηλεφώνημα στις αρμόδιες αρχές ή στη γραμμή άμεσης βοήθειας 1440, επώνυμο ή ανώνυμο, από κάποιον που άκουσε ή είδε κάτι, είναι αρκετό να σώσει μια ζωή. Καλούνται λοιπόν οι πολίτες καθώς και τα κοντινά πρόσωπα των θυμάτων, που γνωρίζουν το πρόβλημα να αναφέρουν τα περιστατικά αυτά, για να μην φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα.

 

Η Συμβουλευτική Επιτροπή διαπιστώνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά στην αποτελεσματική εφαρμογή του Περί Βίας στην Οικογένεια (Πρόληψη και Προστασία Θυμάτων) Νόμου. Συγκεκριμένα, υπάρχουν κενά στην άμεση ανταπόκριση και διαχείριση περιστατικών η οποία συνδέεται με την έλλειψη εξειδίκευσης των αρμόδιων υπηρεσιών και την μη ικανοποιητική διατμηματική συνεργασία τους. Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες θύματα συχνά επαναθυματοποιούνται χωρίς να λαμβάνουν ουσιαστική προστασία, στήριξη και φροντίδα.

 

Τονίζεται για άλλη μια φορά ότι η συνεχής εποπτεία και εξειδίκευση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, η γνώση της σχετικής νομοθεσίας και των Διατμηματικών Διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται, αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την αναγνώριση και τον αποτελεσματικό χειρισμό των περιστατικών βίας στην οικογένεια.

 

Η Συμβουλευτική Επιτροπή εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίηση της για την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να υπογράψει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης στις 16 Ιουνίου 2015 (Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας). Η Σύμβαση αποτελεί ένα σημαντικό, δεσμευτικό, διεθνές εργαλείο που μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση αποτελεσματικών  πολιτικών για την πρόληψη όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών, στην προστασία, στήριξη και ενδυνάμωση των θυμάτων, στην προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας και στην παραδειγματική τιμωρία των θυτών.

 

Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν ποινικό αδίκημα και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία έχει καταστροφικές συνέπειες, όχι μόνο στις ζωές αυτών που επηρεάζονται, αλλά και στο σύνολο της κοινωνίας. Το κράτος έχει υποχρέωση να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την προάσπιση και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Η Συμβουλευτική Επιτροπή καλεί το κράτος όπως προχωρήσει άμεσα στην προώθηση της κύρωσης της εν λόγω Σύμβασης από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με Νόμο.

 

 

Συμβουλευτική Επιτροπή

για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια

πάνω | πίσω | εύκολη εκτύπωση | εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

© Copyright - Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια  |  www.familyviolence.gov.cy