3.200 καταγγελίες βίας στην οικογένεια το 2022
Σοβαρό πρόβλημα προκύπτει από την απόσυρση υποθέσεων που φτάνουν στα δικαστήρια επειδή ευάλωτοι μάρτυρες αρνούνται τελικά να καταθέσουν, με αποτέλεσμα οι κατηγορούμενοι να απαλλάσσονται και να αθωώνονται.
Το πρόβλημα συζητήθηκε χθες με πρωτοβουλία της Νομικής Υπηρεσίας και με σκοπό την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν σε ευάλωτους μάρτυρες και δη γυναίκες. Σε συνάντηση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών, έγινε ανάλυση από την ανώτερη δικηγόρο της Δημοκρατίας Πωλίνα Ευθυβούλου, σύμφωνα με την οποία ένας μεγάλος αριθμός υποθέσεων βίας στην οικογένεια αποσύρονται αναγκαστικά από τα δικαστήρια, γιατί τα θύματα δεν καταθέτουν.
Το θέμα κρίνεται ως άκρως σοβαρό, ιδιαίτερα αν δει κάποιος τον αριθμό των καταγγελιών που εκτοξεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο. Σύμφωνα με την διευθύντρια της Υποδιεύθυνσης Διαχείρισης Υποθέσεων Ευάλωτων Ομάδων στο Αρχηγείο Αστυνομίας Κούλα Λαμπριανίδου, πέρσι διερευνήθηκαν από όλα τα επαρχιακά κλιμάκια χειρισμού θυμάτων βίας στην οικογένεια 3.200 υποθέσεις. Όπως ανέφερε, το 2022 παρατηρήθηκε αύξηση των καταγγελιών κατά 40-45%, γεγονός που αποδίδεται στην ενθάρρυνση των θυμάτων να καταγγέλλουν περιστατικά βίας εις βάρος τους, αφού γνωρίζουν ότι πλέον θα εξεταστούν και θα φτάσουν στη δικαιοσύνη.
Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση, αναφέρθηκαν οι λόγοι για τους οποίους ένα θύμα «κάνει πίσω» και τελικά αρνείται να καταθέσει, με κύριο το γεγονός ότι μια υπόθεση χρειάζεται μέχρι 3-4 χρόνια για να εκδικαστεί. Το θύμα κουράζεται να περιμένει, παρεμβαίνουν και άλλοι παράγοντες με αποτέλεσμα να προτιμά να δηλώνει πως δεν προτίθεται να καταθέσει, παρά να περιμένει και να υποστεί ταλαιπωρία, η οποία πολλές φορές είναι και ψυχοφθόρα. Επίσης άλλος λόγος που τα θύματα αποφασίζουν να μην δώσουν μαρτυρία στα δικαστήρια, είναι οι πιέσεις και εκβιασμοί που δέχονται από τους συζύγους ή συγγενικά του πρόσωπα. Αρκετές γυναίκες δεν αντέχουν στους εκβιασμούς και ενδίδουν.
Έχουν επίσης παρατηρηθεί περιπτώσεις ψυχολογικής πίεσης ή βίας από συγγενείς του συζύγου ή ακόμη και των παιδιών τους, με αποτέλεσμα στο τέλος να αρνούνται να δώσουν μαρτυρία και οι υποθέσεις να χάνονται. Αναφέρθηκε ακόμα πως πίσω από την άρνηση ευάλωτων μαρτύρων να καταθέσουν στο δικαστήριο είναι και οικονομικοί λόγοι, ή οι πολλές αναβολές που παίρνει μια υπόθεση, με αποτέλεσμα η θέληση του θύματος να εξασθενίζει.
Αυτό που αποφασίστηκε χθες είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ενδυνάμωση των θυμάτων – μαρτύρων με τη στήριξή τους από τις διάφορες υπηρεσίες, ώστε να επιμείνουν μέχρι τέλους στην κατάθεσή τους και να εκδικάζονται αυτού του είδους οι υποθέσεις. Αποφασίστηκε όπως κάθε εμπλεκόμενη υπηρεσία μελετήσει τρόπους στήριξης των ατόμων αυτών και στο πλαίσιο της συντονιστικής επιτροπής που λειτουργεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης να συζητηθούν όλες οι εισηγήσεις, ώστε να κωδικοποιηθούν και να εφαρμοστούν, για να μην έχουμε τόσο ψηλό αριθμό υποθέσεων που αποσύρονται από τα δικαστήρια, με τους θύτες να παραμένουν ατιμώρητοι. Έγινε επίσης εισήγηση όπως στους μάρτυρες σε υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που επιθυμούν να μην καταθέσουν, να δίνεται «χρόνος περίσκεψης» ώστε να το ξανασκεφτούν πριν αποφασίσουν τελεσίδικα να μην καταθέσου και αφού εμπλακούν οι διάφορες υπηρεσίες προς στήριξη τους.
Στη συνάντηση πήραν μέρος εκπρόσωποι των υπουργείων Δικαιοσύνης και Υγείας, του υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας, των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, της Αστυνομίας και των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας.
Ο Φιλελεύθερος
09/06/2023
|