αρχική σελίδα
αρχική σελίδα

εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

Προφίλ
Εγχειρίδια Διατμηματικών Διαδικασιών
Σχέδια Δράσης
Σπίτι της Γυναίκας
Βία και Covid-19
Εκδόσεις
Νομοθεσία
Στατιστικά
Έρευνες
Επιμόρφωση/Εκπαίδευση
Ετήσιες Εκθέσεις
Ευρώπη
Βίντεο
Κοινοβουλευτικά Θέματα
Νέα - Ανακοινώσεις
ΜΜΕ
Συνδέσεις

Αναζήτηση:


Alphanews.live: Υποθέσεις βιασμού: Η ανταπόκριση της Αστυνομίας μπορεί να σώσει ζωές (ΒΙΝΤΕΟ)


 

συντάχθηκε από τη Χριστίνα Κάσια

 

Ήρθαν από τη Σκωτία στην Κύπρο για να εκπαιδεύσουν τους Κύπριους αστυνομικούς στον χειρισμό υποθέσεων βιασμού και σεξουαλικής κακοποίησης. Ήδη 41 μέλη της Αστυνομίας έλαβαν τα διπλώματα τους με την διευθύντρια του Κέντρου Διαχείρισης Βιασμών της Γλασκόβης να δηλώνει στο AlphaNews.live ότι δόθηκε έμφαση στη διαχείριση ατόμων που έχουν υποστεί τραύμα. 

 

Τι είδους εκπαίδευση προσφέρατε σε μέλη της Αστυνομίας Κύπρου;

Είναι βασισμένη στο μοντέλο που δημιουργήσαμε εγώ και η συνάδελφος μου. Πως να συλλέξουν αποδεικτικά στοιχεία με τρόπο που να αναγνωρίζουν ότι το θύμα έχει βιώσει τραύμα και πως να μαζέψουν τα καλύτερα αποδεικτικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα αναγνωρίζοντας ότι κάποιος που έχει υποστεί τραύμα ίσως να μην μπορεί να θυμηθεί πολύ καλά ή να μιλήσει για το περιστατικό. Έτσι αναπτύξαμε ένα πρόγραμμα για να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει μια ξεκάθαρη κατανόηση του τραύματος.

 

Τι περιλάμβανε η εκπαίδευση;

Ήταν πολύ διαδραστική, είχαμε πρακτικές ασκήσεις από συνάδελφο που είναι πρώην αστυνομικός και είδαμε αποδεικτικά στοιχεία και τα συζητήσαμε. Είχαμε παρουσιάσεις για το τραύμα, πως επηρεάζει το μυαλό και τι συμβαίνει στο μυαλό και τη μνήμη σου αμέσως μετά το τραύμα.

 

Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον στοιχείο όσον αφορά το τραύμα;

Όταν υπάρχει τραύμα, η μνήμη επηρεάζεται και μπορεί να είναι δύσκολο για κάποιον να θυμηθεί κάθε πτυχή του περιστατικού και να σου δώσει μια ξεκάθαρη αφηγηματική εικόνα. Έτσι προσπαθούμε να προωθήσουμε την κατανόηση.

 

Πόσες υποθέσεις αντιμετωπίσατε στις οποίες το τραύμα προκάλεσε απώλεια μνήμης με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διερευνηθούν;

Η σύντομη απάντηση είναι «δεν ξέρουμε». Γιατί δεν ξέρουμε, ο καθένας αντιδρά διαφορετικά, κάποιες φορές το να υποθέτεις ότι επειδή κάποιος δεν μπορεί να θυμηθεί ή θυμάται αλλά πολύ αποσπασματικά ότι δεν είναι συνεπείς και δεν λένε την αλήθεια, είναι κάτι πολύ λογικό, είναι αντίδραση στο τραύμα, θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να συλλέξουμε αποδεικτικά στοιχεία.

 

Ποια είναι τα κυριότερα εργαλεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν οι αστυνομικοί για να βοηθήσουν τα θύματα να μιλήσουν;

Νομίζω η κατανόηση του τραύματος, η υπομονή και να καταλάβουν ότι η συνήθης πρακτική ανάκρισης ίσως να μην είναι η σωστή και να πρέπει να την προσαρμόσουν στις ανάγκες του κάθε θύματος. Αν μπορούν να το κάνουν αυτό, θα οδηγήσει σε καλύτερα αποδεικτικά στοιχεία και μεγαλύτερες πιθανότητες καταδίκης.

 

Τι συμβαίνει με τα ανήλικα θύματα;

Επισκεφθήκαμε το Σπίτι του Παιδιού και πρέπει να πω ότι είναι ένα υπέροχο πρόγραμμα και είμαστε απίστευτα εντυπωσιασμένοι και ελπίζουμε ότι η προσέγγιση τους θα συνεχιστεί και θα αναπτυχθεί γιατί είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά που βίωσαν τραυματικές εμπειρίες να λάβουν θεραπεία νωρίς και αυτό μειώνει τις πιθανότητες το τραύμα να συνεχιστεί και στην ενήλικη τους ζωή.

 

Όπως εξήγησε οι Αστυνομικοί θα πρέπει πάντοτε να λαμβάνουν υπόψη ότι δεν αποτελεί δικαιολογία ο βιασμός του θύματος επειδή έκανε χρήση ναρκωτικών ή κατανάλωσε αλκοόλ.

 

Είμαι βέβαιη ότι γνωρίζετε την υπόθεση της 19χρονης Βρετανής η οποία ισχυρίστηκε πέρσι ότι έπεσε θύμα βιασμού από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα. Πως σχολιάζετε το χειρισμό της Αστυνομίας;

Το τι ξέρω εγώ για την υπόθεση είναι εντελώς διαφορετικό από το περιεχόμενο των βρετανικών Μέσων και κάποια από αυτά ήταν συγκλονιστικά.  Δεν αμφιβάλλω ότι αυτή η εμπειρία ήταν πολύ τραυματική για τη νεαρή γυναίκα, ειδικά γιατί ένιωσε ντροπή για τον εαυτό της και είναι δύσκολο για εμένα να μιλήσω για μια υπόθεση για την οποία δεν έχω όλες τις λεπτομέρειες. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι οι άνθρωποι στους οποίους μίλησα αυτές τις δύο εβδομάδες, αστυνομικοί σε όλα τα επίπεδα είναι πολύ πολύ πρόθυμοι για να μάθουν από την πολυετή εμπειρία μου και της συναδέλφου μου.

 

Σε πολλές περιπτώσεις θύματα απευθύνονται στην Αστυνομία και μετά μετανιώνουν. Θα έπρεπε η Αστυνομία να ανταποκρίνεται σε κάθε κλήση;

Θα πρέπει αδιαμφισβήτητα να ανταποκριθεί η Αστυνομία. Για παράδειγμα στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε τρεις ημέρες μια γυναίκα σκοτώνεται από τον σύντροφό της ή τον πρώην σύντροφό της. Η επιρροή των δραστών στα θύματα είναι πολύ ισχυρή. Οι γυναίκες συχνά, επειδή γνωρίζουν αυτόν τον άνθρωπο, ξέρουν πως να χειριστούν την επιθετική συμπεριφορά του, επομένως το κάνουν αυτό καθώς κάποιες φορές είναι λιγότερο επικίνδυνο να είναι μαζί τους παρά μακριά τους. Γιατί η πιο επικίνδυνη στιγμή για μια γυναίκα και ένα παιδί είναι η στιγμή της αποχώρησης. Απλώς εκείνη τη στιγμή δεν είναι έτοιμες να προχωρήσουν σε καταγγελία. Οι αστυνομικοί μπορούν να σώσουν τη ζωή τους αν ανταποκριθούν. Πρέπει να ανταποκριθούν σε όλες τις κλήσεις.

 

Ποιο είναι το μήνυμά σας στα θύματα;

Ζητήστε υποστήριξη, όσο πιο σύντομα γίνεται.

 

 

Περισσότερα στο: https://www.alphanews.live/cyprus/ypotheseis-biasmoy-i-antapokrisi-tis-astynomias-mporei-na-sosei-zoes-binteo

 

https://youtu.be/HOsug9yU1w0

 

 

Alphanews.live

29/10/2020

 

 

πάνω | πίσω | εύκολη εκτύπωση | εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

© Copyright - Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια  |  www.familyviolence.gov.cy