αρχική σελίδα
αρχική σελίδα

εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

Προφίλ
Εγχειρίδια Διατμηματικών Διαδικασιών
Σχέδια Δράσης
Σπίτι της Γυναίκας
Βία και Covid-19
Εκδόσεις
Νομοθεσία
Στατιστικά
Έρευνες
Επιμόρφωση/Εκπαίδευση
Ετήσιες Εκθέσεις
Ευρώπη
Βίντεο
Κοινοβουλευτικά Θέματα
Νέα - Ανακοινώσεις
ΜΜΕ
Βίντεο από ΜΜΕ
Αρθρογράφηση από ΜΜΕ
Συνδέσεις

Αναζήτηση:


Θύματα βίας και ανήλικες μητέρες


Στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας περιλαμβάνονται και ανήλικες μητέρες. Όπως αποκαλύπτει σε επιστολή της προς τη Βουλή η αρμόδια υπουργός Ζέτα Αιμιλιανίδου, υπό την παρακολούθηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας βρίσκονται στο παρόν στάδιο 14 ανήλικες μητέρες, εκ των οποίων οι δύο, ηλικίας 17,5 και 17 χρονών, τελούν υπό τη νομική φροντίδα – κηδεμονία της διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας. Παράλληλα, με δεύτερη επιστολή της η υπουργός πληροφόρησε τη Βουλή ότι κατά το χρονικό διάστημα της εφαρμογής των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας έλαβαν 391 αναφορές για βία στην οικογένεια.

 

Ειδικότερα, η υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κλήθηκε μέσω της κοινοβουλευτικής οδού από τη βουλευτή του ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά να πληροφορήσει τη Βουλή, αφενός, για τον αριθμό των ανήλικων μητέρων στην Κύπρο και, αφετέρου, για τις δομές που υπάρχουν, εάν υπάρχουν, για φιλοξενία ανήλικων μητέρων που είναι θύματα βίας, έχοντας υπόψη ότι στα υφιστάμενα καταφύγια φιλοξενούνται άτομα άνω των 18 ετών. Στην απαντητική της επιστολή προς τη Βουλή, ημερομηνίας 26 Αυγούστου 2020, η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρει τα ακόλουθα:

  • Κατά το 2019, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας είχαν συνεργασία με έξι (6) ανήλικες μητέρες. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερος καθώς, όπως εξηγεί στην επιστολή της η υπουργός, με βάσει τον περί Γάμου Νόμο του 2013-2019 επιτρέπεται σε ανήλικο άτομο άνω των 16 να τελέσει γάμο με τη συγκατάθεση του γονέα/κηδεμόνα του. Ως εκ τούτου, σημειώνει, ενδεχομένως να υπάρχουν περιπτώσεις που δεν γνωστοποιούνται στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.
  • Όσον αφορά τον αριθμό αναφορών ανήλικων μητέρων θυμάτων βίας, αυτός είναι πολύ μικρός. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όμως, γίνονται διευθετήσεις για φιλοξενία της ανήλικης μητέρας από τους γονείς ή άλλα συγγενικά πρόσωπα εφόσον δεν εμπλέκονται στην άσκηση βίας. Αν υπάρξει ανάγκη για φιλοξενία σε καταφύγιο μπορεί να αποφασισθεί η κατ’ εξαίρεση εισδοχή σε καταφύγιο.
  • Σχετικά με τις ανήλικες μητέρες που προέρχονται από οικογένειες οι οποίες βρίσκονται υπό φροντίδα των ΥΚΕ ή η οικογένειά τους παρακολουθείται από τις ΥΚΕ, αυτές ανέρχονται σε 14, εκ των οποίων οι δύο (17,5 και 17 χρονών αντίστοιχα) βρίσκονται υπό τη νομική φροντίδα της διευθύντριας των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.

Η βία σε αριθμούς

Με δεύτερη επιστολή της, ημερομηνίας και πάλι 26 Αυγούστου 2020, η κ. Αιμιλιανίδου πληροφόρησε τη Βουλή πως κατά τη διάρκεια της γενικής καραντίνας τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020 οι ΥΚΕ έλαβαν 391 αναφορές για βία στην οικογένεια που αφορούσαν παιδιά, γυναίκες, ηλικιωμένους αλλά και «γονείς θύματα». Σχετικά στοιχεία απέστειλε, πρόσφατα, στη Βουλή και η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη. Ειδικότερα, μετά από ερώτηση του βουλευτή της Αλληλεγγύης Γεώργιου Παπαδόπουλου, η κ. Γιολίτη ενημέρωσε τη Βουλή ότι μεταξύ των ημερομηνιών 13/3/2020 και 6/7/2020 καταγράφηκαν συνολικά 990 καταγγελίες/αναφορές για βία στην οικογένεια. Τονίζοντας, παράλληλα, πως κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο ο συνολικός αριθμός των καταγγελιών/αναφορών αυτών ανήλθε σε 1.065.

 

Τα μέτρα στην καραντίνα

Σύμφωνα με τη Ζέτα Αιμιλιανίδου, κατά το χρονικό διάστημα της εφαρμογής των μέτρων για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού οι ΥΚΕ έλαβαν τα ακόλουθα μέτρα:

  1. Συνεχής επικοινωνία με την Αστυνομία (Γραφείο Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια) για συντονισμό των ενεργειών τους στην προστασία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας.
  2. Τηλεφωνική επικοινωνία σε τακτική βάση με τις περιπτώσεις που ήταν, ήδη, γνωστές και κρίνονταν υψηλού κινδύνου.
  3. Συνεχής συνεργασία με τον Σύνδεσμο Πρόληψης και Καταπολέμησης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) για χειρισμό περιστατικών βίας. Σημειώνεταιότι δόθηκε έκτακτη χορηγία στο πλαίσιο του Σχεδίου Κρατικής Ενίσχυσης Ήσσονος Σημασίας στο ΣΠΑΒΟ για διεύρυνση των υπηρεσιών που παρέχει. Επίσης, με συνδρομή του υπουργείουο ΣΠΑΒΟ είχε εξεύρει επιπλέον χώρους φιλοξενίας θυμάτων με τα παιδιά τους ώστε να υπάρχουν πάντα διαθέσιμες θέσεις.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση του έργου για τη λειτουργία του «Σπιτιού της Γυναίκας», το οποίο θα λειτουργεί ως ένα διεπιστημονικό κέντρο, φιλικό προς τις γυναίκες θύματα βίας, όπου επαγγελματίες από διάφορες ειδικότητες και κρατικοί λειτουργοί, όπως κλινικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ειδικά εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας κ.ά. θα εργάζονται κάτω από την ίδια στέγη/δομή για σκοπούς παροχής κατάλληλης στήριξης στα θύματα βίας και τις οικογένειές τους, με τρόπο που να προάγει τα δικαιώματα και το συμφέρον των θυμάτων και των μελών των οικογενειών τους.

 

Εντοπισμός και από την τηλεκπαίδευση

Όπως σημειώνει στην επιστολή της η κ. Αιμιλιανίδου, με στόχο τον εύκολο εντοπισμό των ανήλικων που πέφτουν θύματα βίας στην οικογένεια θα ζητηθεί από τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια η συμπερίληψη στον προγραμματισμό εκπαιδεύσεων για τους εκπαιδευτικούς σε θέματα εντοπισμού ενδοοικογενειακής βίας μέσω των νέων μεθόδων που αξιοποιήθηκαν για την τηλεκπαίδευση.

 

Υπηρεσίες από επαγγελματίες

Η αρμόδια υπουργός ενημέρωσε τη Βουλή και για την επερχόμενη αναδιοργάνωση των ΥΚΕ, στην οποία προβλέπεται και η αγορά υπηρεσιών από ιδιώτες επαγγελματίες. Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, θα εξασφαλιστούν Υπηρεσίες Επαγγελματιών για ενίσχυση της πολυθεματικότητας και της εμπειρογνωμοσύνης στις παρεχόμενες υπηρεσίες με προώθηση της συνεργασίας των λειτουργών των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, μεταξύ άλλων, με επαγγελματίες ψυχολόγους, ψυχιάτρους, παιδοψυχίατρους, των οποίων οι υπηρεσίες θα εξασφαλιστούν με αγορά υπηρεσιών. Στο πλαίσιο αυτό οι αναφερόμενοι επαγγελματίες θα συνεργάζονται με τις θεματικές ομάδες, οι οποίες θα έχουν εξειδικευμένα και συγκεκριμένα καθήκοντα και ευθύνες ώστε να υπάρχει αμεσότητα και αποτελεσματική ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών. Μεταξύ των θεματικών ομάδων περιλαμβάνεται και ομάδα για την οικογένεια και το παιδί με εξειδικευμένη υποομάδα για τη βία στην οικογένεια και τη βία ενάντια σε παιδιά. Οι βασικές δράσεις της υποομάδας είναι:

  • Διερεύνηση και διαχείριση όλων των μορφών βίας στην οικογένεια (σωματική, ψυχική, σεξουαλική).
  • Διερεύνηση και διαχείριση όλων των μορφών βίας ενάντια σε παιδιά εντός και εκτός οικογένειας.
  • Λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων ανάλογα με την περίπτωση.
  • Για τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών θα γίνεται άμεση παραπομπή στο «Σπίτι του Παιδιού» για εξειδικευμένη στήριξη και χειρισμό.
  • Για τις περιπτώσεις βίας ενάντια στις γυναίκες και τα παιδιά τους θα γίνεται άμεση παραπομπή στο «Σπίτι της Γυναίκας» για εξειδικευμένη στήριξη και χειρισμό.

 

 

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ,

 



Πολίτης Online

31/08/2020

πάνω | πίσω | εύκολη εκτύπωση | εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

© Copyright - Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια  |  www.familyviolence.gov.cy