αρχική σελίδα
αρχική σελίδα

εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

Προφίλ
Εγχειρίδια Διατμηματικών Διαδικασιών
Σχέδια Δράσης
Σπίτι της Γυναίκας
Βία και Covid-19
Εκδόσεις
Νομοθεσία
Στατιστικά
Έρευνες
Επιμόρφωση/Εκπαίδευση
Ετήσιες Εκθέσεις
Ευρώπη
Βίντεο
Κοινοβουλευτικά Θέματα
Νέα - Ανακοινώσεις
ΜΜΕ
Βίντεο από ΜΜΕ
Αρθρογράφηση από ΜΜΕ
Συνδέσεις

Αναζήτηση:


Υπόθεση καταγγελίας ομαδικού βιασμού: Ένοχη η 19χρονη Βρετανίδα


Υπόθεση καταγγελίας ομαδικού βιασμού: Ένοχη η 19χρονη Βρετανίδα

Ένοχη πέραν πάσης αμφιβολίας έκρινε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου τη 19χρονη από τη Βρετανία, η οποία κατηγορείτο για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης ύστερα από ψευδή καταγγελία της ότι στις 17/7/19 είχε βιαστεί από 12 Ισραηλινούς στην Αγία Νάπα.

 

Ανακοινώνοντας την απόφαση του Δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του Σώματος, Μιχαήλ Παπαθανασίου, ανέφερε ότι η κατηγορούμενη μεταξύ των ημερομηνιών 17 – 27/7/2019 στο Παραλίμνι, εν γνώσει της έδωσε στην Αστυνομία ψευδή κατάθεση σε συνάφεια με κατά φαντασία ποινικό αδίκημα, δηλαδή ότι υπέστη ομαδικό βιασμό από 12 Ισραηλινούς υπηκόους, ενώ στη πραγματικότητα γνώριζε ότι η εν λόγω καταγγελία της ήταν ψευδής.

 

Πρόσθεσε ότι για την υπόθεση της κατηγορούσας αρχής κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου πέντε μάρτυρες και στα πλαίσια της μαρτυρίας τους κατατέθηκαν διάφορα τεκμήρια. Μετά την ενδιάμεση απόφαση του δικαστηρίου ότι αποδείχθηκε εκ πρώτης όψεως υπόθεση εναντίον της κατηγορουμένης, η κοπέλα επέλεξε να καταθέσει ενόρκως και κάλεσε ένα μάρτυρα προς υπεράσπιση της.

 

Σημείωσε ότι «βασική θέση της κατηγορουμένης ήταν ότι είχε όντως βιαστεί από τα πρόσωπα που είχε αρχικά καταγγείλει και ότι ουδέποτε είπε ψέματα στις πρώτες της καταθέσεις. Ισχυρίστηκε ακόμα ότι η τελευταία της κατάθεση ημερομηνίας 28/7/19 στην οποία φέρεται να παραδέχθηκε ότι οι αρχικές της καταγγελίες ήταν ψέματα, γεγονός που οδήγησε στην δίωξη της, δεν συνιστούσε κατάθεση που είχε γράψει η ίδια μόνη της και απέρριψε το περιεχόμενο της ως μη αληθές».

 

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαθανασίου, το δικαστήριο αφού αξιολόγησε τις μαρτυρίες  «έκανε αποδεκτή ως αξιόπιστη τη μαρτυρία όλων των μαρτύρων κατηγορίας», προσθέτοντας πως «έκαναν πολύ καλή εντύπωση», έδωσαν «άμεσες και σαφείς απαντήσεις στις ερωτήσεις που τους υπεβλήθηκαν, ενώ οι αφοπλιστικές απαντήσεις τους δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης». Οσον αφορά τον Ιατροδικαστή Σοφοκλής Σοφοκλέους που εξέτασε την κατηγορούμενη μετά την καταγγελία της, ο Πρόεδρος του Σώματος είπε ότι «έκανε στο Δικαστήριο πολύ καλή εντύπωση και η μαρτυρία του έγινε αποδεκτή».

 

Το δικαστήριο, συνέχισε ο κ. Παπαθανασίου απέρριψε τη μαρτυρία του μάρτυρα υπεράσπισης ιατροδικαστή Μάριου Ματσάκη «ως αναξιόπιστη». Είπε πως τα συμπεράσματα του μάρτυρα ήταν «αυθαίρετα και δεν μπορούσε σε καμία περίπτωση να βασιστεί με ασφάλεια στη μαρτυρία του», και ότι «προσπάθησε ξεκάθαρα να εξυπηρετήσει τις ανάγκες της υπεράσπισης και πως δεν τεκμηρίωσε επαρκώς τα συμπεράσματα του. Η τεκμηρίωση του ήταν γενικόλογη και δεν συνιστά την τεκμηρίωση που θα ανέμενε να κάνει ένας ιατροδικαστής, ενώ υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν αναξιοπιστία τόσο του ίδιου όσο και της υπεράσπισης γενικότερα».

 

Ταυτόχρονα, απέρριψε «ως παντελώς αναξιόπιστη» τη μαρτυρία της κατηγορούμενης από την οποία όπως είπε «το Δικαστήριο δεν αποκόμισε καλή εντύπωση, ότι δεν είπε την αλήθεια και προσπάθησε να παραπλανήσει το Δικαστήριο». Είπε ακόμα ότι υπήρχε έλλειψη λογικής από την κατηγορούμενη η οποία «έδινε αντιφατικές απαντήσεις, δεν πρόβαλε καθαρές θέσεις ενώπιον του Σώματος, ενώ από τις καταθέσεις της δεν ήταν ξεκάθαρο το τι ακριβώς έγινε μεταξύ της ίδιας και των Ισραηλινών από τις 13-17/7/19.

 

Αναφερόμενος στα ευρήματα του δικαστηρίου, ο Πρόεδρος του σώματος είπε ότι μετά την καταγγελία της κατηγορουμένης στις 17/7/19 πως υπέστη βιασμό από 12 Ισραηλινούς, «εξετάστηκε από ιατροδικαστή στη παρουσία γυναικολόγου όπου διαπιστώθηκε με βάση το ιστορικό και τα ευρήματα πως δεν προέκυπτε να υπήρξε βιασμός ούτε και βία».

 

Σημείωσε ακόμα ότι μετά την τελευταία κατάθεση που έδωσε η κατηγορούμενη στην Αστυνομία στις 27/7/19 και σε συνάρτηση με τη μελέτη της υπόλοιπης μαρτυρίας, ηγέρθηκαν υποψίες στον επικεφαλής αστυνομικό ανακριτή ότι η κοπέλα ψεύδεται και προχώρησε σε ανάκρισή της. Η κοπέλα παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα και σε νέα κατάθεση της στις 28/7/19 ανέφερε πως «είπε ψέματα ότι βιάστηκε στις 17/7/19, πως η αλήθεια είναι ότι δεν βιάστηκε και πως όσα έγιναν στο διαμέρισμα ήταν με τη συγκατάθεση της».

 

Η κατηγορούμενη, αναφέρεται στην απόφαση, είπε πως «ο λόγος που έκανε τη ψευδή καταγγελία και έδωσε τις ψευδείς καταθέσεις αρχικά, ήταν επειδή αντιλήφθηκε πως την βιντεογραφούσαν να προβαίνει σε σεξουαλική πράξη, ήρθε σε δύσκολη θέση και ντράπηκε, ενώ αιτιολογήθηκε λέγοντας ότι έκανε λάθος που έκαμε ψευδή καταγγελία».

 

Το δικαστήριο στην απόφαση του «απέρριψε επίσης θέσεις που ήγειρε η υπεράσπιση σε σχέση με κατ’ ισχυρισμό παραλείψεις της Αστυνομίας και λανθασμένη καθοδήγηση ως προς τα πραγματικά γεγονότα της καταγγελίας της κατηγορούμενης, επηρεασμού του δικαιώματος της κατηγορούμενης σε δίκαιη δίκη και παραβιάσεις των δικαιωμάτων της ως θύμα εγκληματικής ενέργειας και έκφυλης βίας».

 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθανασίου, το δικαστήριο έκρινε ότι «έχει αποδειχθεί πέραν πάσης αμφιβολίας η ενοχή της κατηγορουμένης» και πρόσθεσε πως «υπάρχει η βασιλίδα των μαρτυριών για την ενοχή της αφού διαπιστώνεται πως όταν έδινε καταθέσεις στις 17 και 27/7/19 γνώριζε ότι στην πραγματικότητα δεν έγινε βιασμός της και ότι η κατάθεση της ήταν ψευδής» και σημείωσε ότι «η Κατηγορούσα Αρχή πέτυχε να αποδείξει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας την υπόθεση εναντίον της κατηγορουμένης η οποία και κρίθηκε ένοχη για τη διάπραξη του αδικήματος που κατηγορείτο».

 

Στη συνέχεια η συνήγορος υπεράσπισης Ρίτσα Πεκρή αγόρευσε για μετριασμό της ποινής και ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως κατά τη διάπραξη του αδικήματος η κατηγορούμενη ήταν 18 χρονών και μόλις είχε ενηλικιωθεί, ότι έπασχε και πάσχει από ψυχολογικά προβλήματα, πως η ζωή της έχει αποδιοργανωθεί εντελώς, ότι έχασε τους φίλους και την κοινωνική της ζωή και πως έχασε το ακαδημαϊκό έτος για το Πανεπιστήμιο που θα άρχιζε το Σεπτέμβριο στη Βρετανία.

 

Ανέφερε ακόμα ότι θέση της υπεράσπισης είναι πως το γεγονός ότι «η κατηγορούμενη έμεινε υπό κράτηση στις Κεντρικές Φυλακές για ένα μήνα, στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη υπό όρους και υποχρεώθηκε να παραμείνει στην Κύπρο, όπου δεν διατηρεί κανένα δεσμό μέχρι την ολοκλήρωση της εκδίκασης της υπόθεσης χωρίς να της δοθεί άδεια να επιστρέψει στη χώρα της, συνιστά σοβαρό περιορισμό της στέρησης της ελευθερίας διακίνησης της και της ελευθερίας της γενικότερα».

 

Πρόσθεσε επίσης ότι η κοπέλα είναι λευκού ποινικού μητρώου, ότι παίρνει αντικαταθλιπτικά φάρμακα, πως «έχει μετανιώσει για την πράξη της την οποία έκανε κάτω από ψυχολογική φόρτιση που συνιστά παράγοντα μετριασμού της ποινής», και κάλεσε το δικαστήριο «να δείξει τη μέγιστη επιείκεια κατά την επιβολή της ποινής και να δείξει τη διακριτική του ευχέρεια για αναστολή της ποινής φυλάκισης σε περίπτωση που αποφασίσει ποινή φυλάκισης, ζητώντας να δώσει στην κοπέλα μια δεύτερη ευκαιρία. Ηταν μια μεγάλη τιμωρία για την ίδια την κατηγορούμενη τα όσα πέρασε στην Κύπρο και ο ένας μήνας κράτησης της στις Κεντρικές Φυλακές» κατέληξε η κ. Πεκρή.

 

Ο δικαστής όρισε την 7η Ιανουαρίου 2020 ως ημερομηνία για ανακοίνωση της ποινής, ενώ με το άκουσμα της απόφασης η κατηγορούμενη ξέσπασε σε κλάματα.

 

Σε δηλώσεις της η εκ των συνηγόρων υπεράσπισης της κατηγορουμένων Νικολέτα Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «σήμερα η απόφαση του Δικαστηρίου, αν και απογοητευτική γιατί έκρινε την πελάτισσα μας ένοχη για το αδίκημα της δημόσιας βλάβης, ήταν αναμενόμενη, γνωρίζοντας την πορεία που πήρε η δίκη, τη μαρτυρία που προσκομίστηκε και τη στάση του Δικαστηρίου γενικότερα σε ολόκληρη τη διαδικασία. Προτιθέμεθα να καταθέσουμε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, θεωρούμε ότι τα δικαιώματα της πελάτισσας μας σε δίκαιη δίκη έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό και θεωρούμε ότι η μαρτυρία που τέθηκε ενώπιον του Δικαστηρίου δημιουργεί κατά την άποψη μας, εύλογες αμφιβολίες ως προς το κατά πόσον διέπραξε αυτό το αδίκημα».

 

Εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα ότι «θα αποδοθεί δικαιοσύνη στην Κύπρο» και σημείωσε ότι «η πελάτισσα μας είναι διατεθειμένη και προτίθεται να εξαντλήσει όλους τους βαθμούς περιλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

 

Η ποινή που προβλέπεται σε τέτοιου είδους κατηγορία είναι μέχρι ένα χρόνο φυλάκιση ή 1700 ευρώ χρηματικό πρόστιμο.

 

Σημειώνεται ότι τη σημερινή διαδικασία παρακολούθησαν αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης από τη Βρετανία και το Ισραήλ, ενώ από νωρίς το πρωί συγκεντρώθηκαν και πραγματοποίησαν εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Δικαστήριο Αμμοχώστου, ομάδα από περίπου 30 άνδρες και γυναίκες από το «Δίκτυο ενάντια στη βία κατά των γυναικών» κρατώντας πανό που έγραφε «The Rapist Is You».

 

Σε δηλώσεις της, η Ζέλια Γρηγορίου, εκπρόσωπος της Ομάδας ανέφερε ότι οι άνθρωποι μετέβησαν στο Δικαστήριο «για να στηρίξουν την κατηγορούμενη και να δείξουν την αλληλεγγύη τους σε μια δίκη στην οποία η διάσταση του φύλου θεωρείται ανύπαρκτη. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει και έχει επικυρώσει τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που ξεκάθαρα μιλά για έμφυλη βία ιδιαίτερα κατά των γυναικών».

 

Από την πλευρά της, η Αργεντούλα Ιωάννου είπε πως «θεωρούμε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχει διεξαχθεί η δίκη παραβιάζει τα δικαιώματα της κατηγορούμενης, ζήτημα που θα χειριστούν οι δικηγόροι της. Η υπόθεση θα πάρει την οδό του Ανωτάτου Δικαστηρίου και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ είναι φανερό από τη διαδικασία, ότι τα δικαιώματα της κατηγορούμενης έχουν παραβιαστεί, δεν δόθηκε η αναγκαία σοβαρότητα και σεβασμός στην διερεύνηση των καταγγελιών της, με αποτέλεσμα να έχει ανατραπεί το σκηνικό και από παραπονούμενη βρέθηκε κατηγορούμενη».

 

Είπε ακόμα ότι η ομάδα ζήτησε συνάντηση με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εργασίας και με τον Αρχηγό Αστυνομίας «γιατί εάν συνεχίσουμε να αφήνουμε τα θύματα και τις παραπονούμενες γυναίκες για βιασμό και άλλες μορφές βίας, η Κυπριακή Δημοκρατία θα μείνει εκτεθειμένη».

 

Η κατηγορούμενη συνοδευόμενη από τη μητέρα της εξήλθε από το κτίριο του δικαστηρίου έχοντας το πρόσωπο της καλυμμένο με κομμάτι ύφασμα στο οποίο ήταν ζωγραφισμένο ένα στόμα με μαύρα δόντια, που ήταν ραμμένο.



Πολίτης Online

30/12/2019

πάνω | πίσω | εύκολη εκτύπωση | εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

© Copyright - Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια  |  www.familyviolence.gov.cy