αρχική σελίδα
αρχική σελίδα

εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

Προφίλ
Εγχειρίδια Διατμηματικών Διαδικασιών
Σχέδια Δράσης
Σπίτι της Γυναίκας
Βία και Covid-19
Εκδόσεις
Νομοθεσία
Στατιστικά
Έρευνες
Επιμόρφωση/Εκπαίδευση
Ετήσιες Εκθέσεις
Ευρώπη
Βίντεο
Κοινοβουλευτικά Θέματα
Νέα - Ανακοινώσεις
ΜΜΕ
Συνδέσεις

Αναζήτηση:


4.363 κακοποιήσεις γυναικών σε μια πενταετία


Σεξουαλική, σωματική και ψυχολογική βία αντιμετώπισαν 4.363 άτομα στην Κύπρο την τελευταία πενταετία. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, τα καταγγελλόμενα περιστατικά κακοποίησης και ενδοοικογενειακής βίας καταγράφουν αυξητική τάση, αναβαίνοντας από 786 το 2017 σε 898 το 2018. Την τάση αυτή επιβεβαίωσε στον «Φ» και η αναπληρώτρια διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, Μαρίας Κυρατζή, αναφέροντας ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα τεθεί σε λειτουργία το Σπίτι της Γυναίκας. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, το οποίο έχει ως στόχο να ενδυναμώσει και να στηρίξει γυναίκες θύματα βίας, ώστε να μπορούν να πατήσουν ξανά στα πόδια τους, να επανενταχτούν και να επανακτήσουν την κυριότητα της ζωής τους, μέσα από εξειδικευμένη καθοδήγηση και βοήθεια. 

 

Εξάλλου, σύμφωνα με τα στατιστικά της Αστυνομίας, την τελευταία πενταετία έχουν αναφερθεί 4.363 περιστατικά κακοποίησης. Από αυτά, τα 2.737 αφορούσαν σωματική βία, τα 1.475 ψυχολογική βία και τα 151 σεξουαλική βία. Ειδικότερα, το 2018 σημειώθηκαν 898 περιστατικά, δηλαδή 112 περισσότερα από ότι το 2017, όπου καταγγέλθηκαν 786. Ως προς τη μορφή της κακοποίησης, το 2018 αναφέρθηκαν 596 περιστατικά σωματικής βίας (506 το 2017), 288 περιστατικά ψυχολογικής βίας (253 το 2017) και 14 περιστατικά σεξουαλικής βίας (27 το 2017). 

 

«Εκείνο που παρατηρείται είναι αυξητική τάση των περιστατικών βίας, με τα περισσότερα θύματα να είναι γυναίκες, χωρίς να αποκλείονται και οι άνδρες», σημείωσε η κ. Κυρατζή και εξήγησε: «Οι κύριες μορφές βίας είναι η σεξουαλική, η σωματική και η ψυχική κακοποίηση. Βέβαια, κάθε μία από αυτές, παρουσιάζει και υποκατηγορίες. Είναι ένα πολύ δύσκολο ζήτημα. Συχνά δεν έχει κάποια σχέση με την κοινωνική και την οικονομική τάξη ή με το μορφωτικό επίπεδο, ωστόσο, είναι παράγοντες που επηρεάζουν». 

 

Όπως σημείωσε η κ. Κυρατζή, με σκοπό τη στήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο φαινόμενο, αποφασίστηκε όπως δημιουργηθεί και λειτουργήσει μέχρι το τέλος του έτους, το Σπίτι της Γυναικάς. Το πρόγραμμα θα στεγαστεί στη Λευκωσία και θα είναι ανοιχτό για τις κακοποιημένες γυναίκες από όλη την Κύπρο. «Είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξεύρεση του χώρου, ο οποίος δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη. Επίσης, έχει δημιουργηθεί πλαίσιο λειτουργίας για το πρόγραμμα, ενώ πραγματοποιήθηκε και υπηρεσιακό ταξίδι στο εξωτερικό (στο Βέλγιο) ώστε να διαπιστωθούν καλές πρακτικές που θα μπορούν να αξιοποιηθούν και στην Κύπρο».

 

Οι γυναίκες που θα απευθύνονται στο εν λόγω πρόγραμμα δεν θα μπορούν να διαμένουν εκεί. «Το εν λόγω σπίτι, δεν θα λειτουργεί σαν μια στέγη για κακοποιημένες γυναίκες. Ωστόσο, θα είναι μια υπηρεσία που θα δρα συμπληρωματικά με υφιστάμενες, με τις οποίες θα βρίσκεται σε συνεργασία. Καταφύγιο για φιλοξενία κακοποιημένων γυναικών μαζί και με τα παιδιά τους, ήδη υπάρχει. Στο Σπίτι της Γυναίκας, θα αντιμετωπιστούν ανάγκες πρακτικής βοήθειας, καθοδήγηση, ανάκτηση δυνάμεων και δημιουργία συνθηκών που θα απεγκλωβίσουν το άτομο από την κακομεταχείριση, ώστε με αυτοεκτίμηση να αντιμετωπίσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται».

 

ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΛΟΚΗ ΣΠΑΒΟ

«Η απόφαση για τη δημιουργία και λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας, λήφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο στις 23 Ιανουαρίου 2019. Εγκρίθηκε, τότε η σύσταση ad hoc Υπουργικής Επιτροπής στην οποία συμμετέχουν η υπουργός Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου, και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Σαββίδης, με κύρια λειτουργία την εποπτεία των ενεργειών για την υλοποίηση του έργου. Επίσης, διορίστηκε η πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για Πρόληψη και Καταπολέμηση Βίας στην Οικογένεια, Σουζάνα Παύλου και τα μέλη της εν λόγω επιτροπής, ως συντονιστές για τη λειτουργία του Σπιτιού της Γυναίκας και για τη συνεργασία τους με άλλες σχετικές υπηρεσίες». Επιπρόσθετα, η κ. Κυρατζή σημείωσε ότι προ ολίγων ημερών και κατόπιν ειδικής προκήρυξης, τη λειτουργία του προγράμματος ανέλαβε ο Σύνδεσμος Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ), με την οικονομική ενίσχυση να παρέχεται μέσω του σχεδίου κρατικών ενισχύσεων του υπουργείου Εργασίας. 

 

Δεύτερη ευκαιρία για τα θύματα

Το Σπίτι της Γυναίκας θα αποτελέσει μια δεύτερη ευκαιρία για θύματα κακοποίησης, ώστε να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους, να βρουν επαγγελματική κατεύθυνση και αναπτύξουν δεξιότητες, να στηριχθούν ψυχολογικά. «Το πρόγραμμα αποσκοπεί στη συστέγαση αρμόδιων με τα θέματα της βίας, επιστημόνων και υπηρεσιών», ανέφερε η κ. Κυρατζή και πρόσθεσε: «Επί παραδείγματι, θα συνυπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νομικοί, εκπαιδευμένα μέλη της Αστυνομίας, προκειμένου να παρέχουν στήριξη στα θύματα βίας και στις οικογένειες τους. Στην ουσία, σε αυτό το σπίτι, το οποίο είναι το πρώτο που θα λειτουργήσει στην Κύπρο, θα προσφέρεται συμβουλευτική υποστήριξη ώστε να ενημερώνονται για εκείνο που τους συμβαίνει και τον τρόπο για να το χειριστούν, καθώς και για την ενδυνάμωση τους. Παράλληλα θα ενθαρρύνονται και θα λαμβάνουν υποστήριξη, έτσι ώστε να μπορούν να αναλαμβάνουν ευθύνες και να παίρνουν στα χέρια τους ζητήματα της προσωπικής, επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής. Τα άτομα αυτά πρέπει να βγουν από την απομόνωση που έχουν βυθιστεί εξαιτίας της βίας που εκτέθηκαν». 

 

Επιπλέον, εξήγησε η αναπληρώτρια διευθύντρια, στο Σπίτι της Γυναίκας, τα θύματα θα απολαμβάνουν ατομική συμβουλευτική, νομικές συμβουλές, ώστε να μην καταπατώνται τα δικαιώματα τους. Ενώ, στόχος είναι και η παραπομπή και δικτύωση τους με άλλες υπηρεσίες, αφού ενδεχομένως να μην γνωρίζουν ή να μην αντιλαμβάνονται ότι χρειάζονται κάποιες βοήθειες.

 

 

Philenews

27/06/2019

 

πάνω | πίσω | εύκολη εκτύπωση | εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

© Copyright - Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια  |  www.familyviolence.gov.cy