αρχική σελίδα
αρχική σελίδα

εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

Προφίλ
Εγχειρίδια Διατμηματικών Διαδικασιών
Σχέδια Δράσης
Σπίτι της Γυναίκας
Βία και Covid-19
Εκδόσεις
Νομοθεσία
Στατιστικά
Έρευνες
Επιμόρφωση/Εκπαίδευση
Ετήσιες Εκθέσεις
Ευρώπη
Βίντεο
Κοινοβουλευτικά Θέματα
Νέα - Ανακοινώσεις
ΜΜΕ
Συνδέσεις

Αναζήτηση:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Διεθνής Μέρα Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών


Η σωματική και συναισθηματική κακοποίηση των παιδιών, και ειδικά η σεξουαλική κακοποίηση, είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. Η 19η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη το 2000, ως η Διεθνής Ημέρα Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών. Η καθιέρωση της συγκεκριμένης μέρας καταδεικνύει τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη για την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αντιμετώπισης της κακοποίησης των παιδιών.

 

Σήμερα, το ένα τρίτο των κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει καταστήσει τη σωματική τιμωρία των παιδιών ως παράνομη. Παρόλα αυτά, η σωματική τιμωρία παραμένει νόμιμη σε αρκετές χώρες και θεωρείται ως μια αποδεκτή μορφή «πειθαρχίας» των παιδιών. Η κατάργηση της σωματικής τιμωρίας των παιδιών απαιτεί πολυεπίπεδη δράση από τα διάφορα κράτη. Απαιτούνται νομοθετικές αλλαγές και πολιτικά μέτρα για την εξασφάλιση των κατάλληλων προγραμμάτων καθώς και για την καθοδήγηση των επαγγελματιών που ασχολούνται με παιδιά και οικογένειες. Επίσης, απαιτείται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού με στόχο την αλλαγή αντιλήψεων και συμπεριφορών αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα των παιδιών. Το Συμβούλιο της Ευρώπης θα συνεχίσει να στηρίζει τη νομοθετική απαγόρευση της σωματικής τιμωρίας των παιδιών και παράλληλα να προωθεί την θετική άσκηση του γονικού ρόλου (positive parenting). Η πραγματική πειθαρχία δεν βασίζεται στη σωματική τιμωρία, αλλά αναπτύσσεται μέσα από την επικοινωνία, την κατανόηση, τον αμοιβαίο σεβασμό και την ανοχή. Τα παιδιά μαθαίνουν πολύ περισσότερα από τα βιώματά τους παρά από όσα τους λένε οι γονείς τους.

 

Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περίπου ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και  κακοποίησης και, σύμφωνα με έρευνες, στις πλείστες των περιπτώσεων, ο θύτης είναι άτομο από το κοντινό περιβάλλον του παιδιού, δηλαδή κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται. Αυτά τα παιδιά βιώνουν μια τρομερή καταπάτηση της φυσικής, ψυχικής και συναισθηματικής τους ακεραιότητας. Καταστρέφεται η ικανότητά τους να εμπιστεύονται και να αναπτύσσουν δημιουργικές σχέσεις, νιώθουν ντροπή, ενοχές και φόβο. Αυτά τα παιδιά έχουν κάθε δικαίωμα να προστατεύονται. Έχουν κάθε δικαίωμα για ικανοποιητική ψυχολογική στήριξη και ιατρική φροντίδα.

 

Με στόχο την ενίσχυση των εθνικών πολιτικών για τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, εγκαινιάστηκε στη Ρώμη, το Νοέμβριο του 2010, η Πανευρωπαϊκή Εκστρατεία του Συμβουλίου της Ευρώπης «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος. Ο στόχος της εκστρατείας, είναι η υπογραφή, κύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση (Σύμβαση "Lanzarote”).

 

Η Κύπρος υπέγραψε τη Σύμβαση Lanzarote στις 25 Οκτωβρίου 2007. Η επανέναρξη της εκστρατείας στην Κύπρο διεξάγεται από τη Συντονιστική Επιτροπή Κύπρου η οποία δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2013 με σκοπό την επικύρωση και εφαρμογή της Σύμβασης. Με την υποστήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ιδρύματος Α. Γ. Λεβέντη, η Συντονιστική Επιτροπή ανέλαβε το συντονισμό του τριετούς προγράμματος (2013-2016): «Ενίσχυση των εθνικών πολιτικών για να σταματήσει η σεξουαλική βία κατά των παιδιών: Ένα σχέδιο του Συμβουλίου της Ευρώπης που περιλαμβάνει πιλοτικές πρωτοβουλίες στην Κύπρο». Στη Συντονιστική Επιτροπή Κύπρου συμμετέχουν η Εισηγήτρια για τα Παιδιά του Συμβουλίου της Ευρώπης και βουλευτής κα Στέλλα Κυριακίδου, η Επίτροπος για τα Δικαιώματα του Παιδιού κα Λήδα Κουρσουμπά, η κα Αναστασία Παπαδοπούλου που εκπροσωπεί το Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη, η πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια Δρ Μάρθα Αποστολίδου, καθώς και εκπρόσωποι του Οργανισμού «Hope For Children» UNCRC Policy Center, του Δήμου Λευκωσίας, της Εθνικής Επιτροπής UNESCO Κύπρου, και του Πανεπιστημίου Κύπρου.

 

Η Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια εκφράζει την ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίησή της και χαιρετίζει την κύρωση της Σύμβασης Lanzarote από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, στις 13 Νοεμβρίου 2014. Παράλληλα, καλεί το κράτος να εργαστεί για την αποτελεσματική εφαρμογή της, τονίζοντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να προστατεύει τα παιδιά από κάθε μορφή σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης και να λάβει τα απαραίτητα νομοθετικά ή άλλα μέτρα για τη σχετική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, γενικά και πιο ειδικά των επαγγελματιών που έχουν τακτικές επαφές με παιδιά στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της κοινωνικής προστασίας, της δικαιοσύνης και της επιβολής του νόμου.

 

Πιστεύουμε πως, πέρα από την ευαισθητοποίηση του κοινού, η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εμπλεκομένων επαγγελματιών, η γνώση της σχετικής νομοθεσίας και των Διατμηματικών Διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται, αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την αναγνώριση και το σωστό χειρισμό περιστατικών παιδικής κακοποίησης και για το αποτελεσματικό έργο των επαγγελματιών τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και στους τομείς της στήριξης, της αντιμετώπισης και της καταστολής.

 

Η Διεθνής Ημέρα Ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών σκοπό έχει να υπενθυμίζει κάθε χρόνο στην πολιτεία, στους γονείς, στους επαγγελματίες, αλλά και στον κάθε πολίτη ότι η παιδική κακοποίηση είναι ευθύνη όλων μας.

πάνω | πίσω | εύκολη εκτύπωση | εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

© Copyright - Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια  |  www.familyviolence.gov.cy