αρχική σελίδα
αρχική σελίδα

εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

Προφίλ
Εγχειρίδια Διατμηματικών Διαδικασιών
Σχέδια Δράσης
Σπίτι της Γυναίκας
Βία και Covid-19
Εκδόσεις
Νομοθεσία
Στατιστικά
Έρευνες
Επιμόρφωση/Εκπαίδευση
Ετήσιες Εκθέσεις
Ευρώπη
Βίντεο
Κοινοβουλευτικά Θέματα
Νέα - Ανακοινώσεις
ΜΜΕ
Βίντεο από ΜΜΕ
Αρθρογράφηση από ΜΜΕ
Συνδέσεις

Αναζήτηση:


«Κόκκινο κουμπί» και αρχείο περιστατικών για πρόληψη βίας


Διϋπουργική Επιτροπή για να υποβάλει εισηγήσεις ώστε να προλαμβάνονται οικογενειακές τραγωδίες όπως πρόσφατα στους Εργάτες ή με την περίπτωση του Στυλιανού, συνέστησε το Υπουργικό Συμβούλιο.

 

Μάλιστα, πραγματοποιήθηκε πρόσφατα η πρώτη συνεδρία της Επιτροπής υπό τον υφυπουργό Βασίλη Πάλμα με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί νέα, όπου θα υποβληθούν οι τελικές εισηγήσεις.

 

Στην Επιτροπή συμμετέχουν οι υπουργοί Εργασίας, Υγείας και Παιδείας, καθώς και το υπουργείο Δικαιοσύνης, η Αστυνομία, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας και η Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας. 

 

Ήδη η υπουργός Δικαιοσύνης, Έμιλυ Γιολίτη, εισηγήθηκε όπως προωθηθεί η υπηρεσία έκτακτης ανταπόκρισης με το application «Ελπίς», όπου κάποιος που δεν θα μπορεί να τηλεφωνήσει, θα έχει τη δυνατότητα να πατά το «κόκκινο κουμπί» και να ενημερώνεται αμέσως η Αστυνομία ότι συμβαίνει κάποιο έκτακτο περιστατικό και να ανταποκρίνεται.

 

Όπως έχει διαπιστωθεί μέσα από εκθέσεις αλλά και από τα ίδια τα περιστατικά, ενώ οι υπηρεσίες παρακολουθούν μια «προβληματική» οικογένεια, εντούτοις δεν συνεργάζονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν μοιραία γεγονότα και να τρέχουμε εκ των υστέρων να βρουν τι πήγε λάθος. 

 

Αυτή τη στιγμή οι γενικοί διευθυντές των εμπλεκόμενων υπουργείων μελετούν διάφορες εισηγήσεις ώστε να καθιερωθεί ένα πρωτόκολλο, για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει βία στην οικογένεια ώστε όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να συνεργάζονται εκ των προτέρων. Επίσης, μελετάται το ενδεχόμενο να γίνει ένα αρχείο όπου περιστατικά βίας αλλά και βίαια άτομα να είναι καταχωρημένα σ’ αυτό, ώστε οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να γνωρίζουν πού υπάρχει πρόβλημα και να γίνονται οι ανάλογες παρεμβάσεις. 

 

Οι εισηγήσεις της διϋπουργικής Επιτροπής αναμένεται να γίνουν το αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να υποβληθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και θα λάβει αποφάσεις δίνοντας οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες για το πώς πρέπει ν’ αντιδρούν σε παρόμοιες καταστάσεις. Απώτερος στόχος, όπως μας αναφέρθηκε αρμοδίως, είναι να αποφεύγονται παρόμοια περιστατικά στο μέλλον και να μην μπορεί η μια υπηρεσία να καλύπτεται πίσω από την άλλη.

 

Είναι φανερό ότι μετά την περίπτωση του 15χρονου Στυλιανού και τις διαπιστώσεις της Επιτρόπου Διοίκησης σε ειδική έκθεσή της, δεν έχουν γίνει πολλά στον τομέα της συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην οικογενειακή τραγωδία στους Εργάτες, όπου ενώ η οικογένεια παρακολουθείτο από τις ΥΚΕ και τις ΥΨΥ αλλά είχε ενημερωθεί και η Αστυνομία, εντούτοις ουδείς θεώρησε ότι έπρεπε να συνέλθουν όλες μαζί για να εξετάσουν από κοινού τις παρεμβάσεις τους. Το ίδιο συνέβη και με το 19μηνο βρέφος στη Λεμεσό, όπου και πάλι οι υπηρεσίες δεν είχαν συνεργαστεί όπως έπρεπε μεταξύ τους. 

 

Μιχάλης Χατζηβασίλης   



Ο Φιλελεύθερος

05/03/2021

πάνω | πίσω | εύκολη εκτύπωση | εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

© Copyright - Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια  |  www.familyviolence.gov.cy