αρχική σελίδα
αρχική σελίδα

εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

Προφίλ
Εγχειρίδια Διατμηματικών Διαδικασιών
Σχέδια Δράσης
Σπίτι της Γυναίκας
Βία και Covid-19
Εκδόσεις
Νομοθεσία
Στατιστικά
Έρευνες
Επιμόρφωση/Εκπαίδευση
Ετήσιες Εκθέσεις
Ευρώπη
Βίντεο
Κοινοβουλευτικά Θέματα
Νέα - Ανακοινώσεις
ΜΜΕ
Συνδέσεις

Αναζήτηση:


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών - 25 Νοεμβρίου


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση. Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

 

Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, η Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια τονίζει, για άλλη μια φορά, ότι η βία ενάντια στις γυναίκες αποτελεί ποινικό αδίκημα και προτρέπει τις γυναίκες θύματα να σπάσουν τη σιωπή τους και να καταγγέλλουν την κακοποίησή τους, αλλά και να απευθύνονται στους αρμόδιους φορείς για προστασία και στήριξη.

 

Η βία κατά των γυναικών είναι κυρίως υπόθεση ενδοοικογενειακή και αποτελεί καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, καθώς φανερώνει την ανισότητα των φύλων. Η έκταση και η σοβαρότητα του προβλήματος της βίας ενάντια στις γυναίκες επιβεβαιώνεται από τα ευρήματα της πρώτης παγκύπριας έρευνας για την ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών στην Κύπρο, που έγινε για τη Συμβουλευτική Επιτροπή για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια (2012). Σύμφωνα με τα ευρήματα της συγκεκριμένης έρευνας, 28% των Κυπρίων γυναικών έχει υποστεί κάποιας μορφής κακοποίηση από το σύζυγο/ σύντροφό τους, με τις γυναίκες που ανήκουν στις μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες να δηλώνουν ότι υφίστανται τη μεγαλύτερη βία (36%). Δυστυχώς, σχεδόν 60% των γυναικών θυμάτων βίας δεν αναφέρει το περιστατικό σε κανένα. Καλούνται λοιπόν οι πολίτες καθώς και τα κοντινά πρόσωπα των θυμάτων, που γνωρίζουν το πρόβλημα να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά, για να μην φτάνουμε στο σημείο να θρηνούμε θύματα. Ένα τηλεφώνημα, επώνυμο ή ανώνυμο, από κάποιον που άκουσε ή είδε κάτι είναι αρκετό να σώσει μια ζωή.

 

Η Συμβουλευτική Επιτροπή πιστεύει πως η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων επαγγελματιών, καθώς και η γνώση της σχετικής νομοθεσίας και των Διατμηματικών Διαδικασιών που πρέπει να ακολουθούνται, αποτελούν βασικό προαπαιτούμενο για την αναγνώριση και το σωστό χειρισμό περιστατικών βίας στην οικογένεια και για το αποτελεσματικό έργο των επαγγελματιών τόσο στον τομέα της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης και καταστολής. Η σχετική Εγκύκλιος του Γενικού Εισαγγελέα (αρ.Φακ.50 (Γ)/1992/Ν.42 ημερ.11.06.1998), με θέμα «Παράπονα/ καταγγελίες/υποθέσεις σχετικά με βία στην οικογένεια» αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι λειτουργοί των Υπουργείων Εργασίας (Κοινωνικοί Λειτουργοί), Υγείας και Παιδείας και Αστυνομίας έχουν οδηγίες «όπως αμέσως, και όχι αργότερα των 7 ημερών μετά από παράπονο/ καταγγελία σ’ αυτούς, να υποβάλουν έκθεση με την οποία να ενημερώνουν το Γραφείο του Εισαγγελέα». Είναι, συνεπώς, σαφές ότι δεν χρειάζεται γραπτή καταγγελία από το θύμα για να ενημερωθεί η Εισαγγελία και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

 

Είναι ξεκάθαρο πως χρειάζεται καλύτερος συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων, καθώς και εντατικοποίηση της ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και εξειδίκευσης όλων των επαγγελματιών. Για το λόγο αυτό, η Συμβουλευτική Επιτροπή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για ενημέρωση και διαφώτιση των επαγγελματιών οργάνωσε παγκύπριο συνέδριο με θέμα «Βία στην Οικογένεια: πρόληψη, προστασία και δίωξη» το οποίο πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013 ώρα 8.30πμ-16.00μμ, στο Ίδρυμα Λεβέντη στη Λευκωσία. Στο συνέδριο έλαβαν μέρος επαγγελματίες όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών που ασχολούνται με περιστατικά βίας στην οικογένεια.

 

Επιπλέον, η Συμβουλευτική Επιτροπή τονίζει την αναγκαιότητα υπογραφής και εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας η οποία συμφωνήθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Μάιο του 2011, κάτι που η Κύπρος δεν έχει πράξει μέχρι στιγμής. Η Συμβουλευτική Επιτροπή θεωρεί ότι η εν λόγω Σύμβαση θα συμβάλει τα μέγιστα τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση και καταστολή όλων των μορφών βίας ενάντια στις γυναίκες. Η μη υπογραφή της Σύμβασης καταδεικνύει έλλειψη πολιτικής βούλησης και συμβάλλει στην καθυστέρηση λήψης μέτρων στους τομείς που αφορούν την πρόληψη, την καταπολέμηση και την καταστολή της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

 

Η βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία αποτελούν ποινικό αδίκημα και η καταπολέμησή τους είναι ευθύνη όλων μας.

 

 

 

Συμβουλευτική Επιτροπή

για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια

πάνω | πίσω | εύκολη εκτύπωση | εξειδικευμένη αναζήτηση | επικοινωνία | αρχική σελίδα

© Copyright - Συμβουλευτική Επιτροπή για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια  |  www.familyviolence.gov.cy